Τι είναι το Holter ρυθμού
Το Holter ρυθμού αποτελεί μια εξέταση που μας επιτρέπει να καταγράφουμε συνεχόμενα τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς. Η διάρκεια της καταγραφής ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι 24-48 ώρες.
Ποιός ο σκοπός της εξέτασης
Σκοπός της εξέτασης είναι να ανιχνεύσει την ύπαρξη αρρυθμιών και να ελέγξει τη συσχέτιση αυτών με συμπτώματα του ασθενούς όπως φτερούγισμα στο στήθος, ζάλη, λιποθυμία ή δύσπνοια στην προσπάθεια. Χρησιμεύει επίσης στον έλεγχο της απόκρισης του ασθενούς σε φάρμακα που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό. Να ελεγχθεί δηλαδή από τον Καρδιολόγο αν οι παλμοί είναι καλώς ρυθμισμένοι ή αν η φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται να αυξηθεί ή να μειωθεί.
Πως γίνεται η εξέταση
Η εξέταση περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτροδίων (καλωδίων) στο θώρακα του ασθενούς. Τα καλώδια συνδέονται με έναν μικρό καταγραφέα μεγέθους μισής παλάμης, ο οποίος αποθηκεύει τα ηλεκτρικά σήματα του καρδιακού ρυθμού καθ’όλη τη διάρκεια της καταγραφής και τοποθετείται στη ζώνη του ασθενούς ή σε ειδικό τσαντάκι (Εικόνα 1).
Είναι σημαντικό να τηρείται ημερολόγιο δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια που ο ασθενής φέρει το Holter, αφού σκοπός της εξέτασης είναι να ανιχνεύσει αν τα συμπτώματα του ασθενούς σχετίζονται με κάποια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, δηλαδή να ελεγχθεί αν, για παράδειγμα, ο ασθενής ζαλίζεται όταν η καρδιά του χτυπάει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά.
Με το πέρας της καταγραφής, ο ασθενής επιστρέφει το Holter, η ανάλυση γίνεται με ειδικό λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκδίδεται πόρισμα με τα συμπεράσματα.
Είναι μια ανώδυνη εξέταση που δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία, πέραν πιθανώς περιορισμένου ξυρίσματος στις περιοχές επαφής των ηλεκτροδίων για καλύτερη καταγραφή και αποφυγή ηλεκτρικών παρασίτων, ενώ για όσο διάστημα ο ασθενής φέρει το Holter θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με το νερό προς αποφυγή βλάβης στα καλώδια και τον καταγραφέα.